Sada smo veliki!

Published on 09/11,2010

Pala kiša, i mačići porasli kao iz vode! Imaju devet nedelja i Maga i Gricko uskoro idu u svoj novi dom (da, Gricko, ne Grickalica... više neću pokušavati da odredim pol mačićima mlađim od šest nedelja!) Tamo će imati dvorište, pa će sledeći saveti koje sam pronašla na sajtu netbre.info/animals biti od pomoći novom vlasniku. Saveti slede posle skoka!

 

 
 
 
Uputstva i saveti za nove vlasnike mačaka

 

1.Transport mačke vršiti isključivo u dobro zatvorenoj kutiji ili transporteru i nikako ne otvarati do dolaska kući.

2.Po dolasku kući otvoriti u tišini transporter. Mačka će biti uplašena i odmah će se sakriti ispod kreveta i sl.

3.Ne treba je uznemiravati neko vreme kako bi se privikla a zatim je hranom i šuškanjem kese pozovite da vam pridje.

4.Postavite posudu sa posipom na mestu gde ste predvideli da mačka vrši nuždu, odmah joj pokažite to mesto i to više puta. Mačka često vrši nuždu posle jela i kada se probudi.

5.VAŽNO: Mačka obavezno mora biti u kući najmanje 15-20 dana pre nego što prvi put izadje napolje (ukoliko imate dvorište), kako bi se navikla na novog vlasnika i novu sredinu.

6.Morate paziti da u tom periodu uvek držite zatvorena vrata kako ne bi pobegla pre adaptacije.

7.Prvi put kada je pustite napolje prvo je nahranite ispred vaših ulaznih vrata i zatim budite sve vreme sa njom u vašem dvorištu, tako uradite još nekoliko puta sve dok niste sigurni da ume sama da se snadje i vrati pred vrata. Naravno prvo treba proveriti da li postoji opasnost od pasa bez povoca koji tuda mogu da naidju sa vlasnikom. Sve ovo važi i za mačke koje žive u stanovima jer je osnovna stvar da mačka zna da se vrati ukoliko pobegne.

8.Dvorište mora biti ogradjeno i uvek zatvoreno što je moguće bolje.

9.Poželjno je da ima ogrlicu i na njoj napisan broj vašeg telefona (veoma korisno). Ako živite u  kraju gde mačka može često da se provlači kroz ograde i slično, bolje je da joj ne stavljate nikakvu ogrlicu jer može da se zadavi ako se ogrlica zakači za nešto.

10.Budite oprezni: mali mačići često hoće da se popnu na točak od automobila i tu spavaju, svaki put kad pokrećete auto to treba proveriti. Velike mačke to ne rade.

11.Ukoliko u susednom dvorištu ili preko puta postoji pas, mačku uzeti u ruke i podići kako bi mogla da ga vidi da se ne bi nepromišljeno zaletela tamo. Vrlo opasna situacija.

12.Ne davati deci da vam mačku iznose iz dvorišta.

13.Najviše opasnosti mačku vreba napolju. Mačke najčešće ubijaju automobili, zatim psi, mučitelji životinja, i druge mačke (od njih vaša mačka može dobiti i neku smrtonosnu bolest protiv koje nema vakcine.) Ne treba puštati mačku da luta noću iako ona to najviše voli. Psi lutalice su najaktivniji pred zoru, imajte to u vidu. Ovi rizici se donekle smanjuju ako sterilišete mačku, jer mačke onda manje lutaju i ne napuštaju dvorište jer nemaju nagon za parenjem, ali ipak je najbolje ne puštati je napolje osim kada ste vi tu prisutni da je nadzirete.
 
14.Ukoliko se mačka popne na prozor odakle može pasti nikako ne idite prema njoj jer će učiniti korak nazad, već je šuškanjem kese pozovite da sama sidje.

15.Ukoliko mačka izadje na ulicu nemojte je juriti jer će bežati od vas već je takodje pozovite šuškanjem kese ili zalogajem hrane. Prethodno treba sačekati i proveriti da nema opasnosti od automobila  i sl.

16.Ukoliko se mačka popne uz drvo i ne zna da sidje, ne brinite, sići će samo treba vremena, uvek stojte uz stablo kada je zovete kako bi instinktivno krenula ka vama.

17.Ukoliko kojim slučajem mačka nestane pretražiti detaljno sve javne površine u prečniku od 100m. Najpre pretražiti svoju kuću detaljno. Lepljenje plakata sa slikom može dati rezultat ukoliko ju je neko iz neznanja uzeo ili zatvorio.

18.Ako vam se mačka omaci, sačekajte najmanje dva (idealno bi bilo tri) meseca pa ih udomite (deci ne davati nikako već samo odraslim i ozbiljnim osobama).

19.VAŽNO: Mačku posle toga obavezno sterilisati! Preporučuje se sterilizacija mačke mesec dana nakon što mačići prestanu da sisaju, a idealno je sterilisati je još pre ulaska u pubertet, u šestom mesecu života (to važi i za mužjake.) Nije tačno da treba sačekati da se mačka jednom omaci pre sterilizacije. Ako se mačići sterilišu pre puberteta smanjuje im se rizik od raznih oboljenja i produžava životni vek. To takodje sprečava mužjake da mokraćom obeležavaju teritoriju po kući, što jako neprijatno miriše. Sterilisane mačke i mačori mogu da žive duže od 20 godina.

20.Vakcinišite i čipujte mačku, i to bi bilo najbolje da uradite u periodu adaptacije na novi dom, dok joj ne dozvoljavate da izadje napolje, da ne bi stupila u kontakt sa nekom bolesnom životinjom pre vakcinacije.
Ako ste u veterinarsku ambulantu doneli malo mače zbog preventivnog vakcinisanja, držite ga u rukama i ne ostavljajte ga na pod ili na sto u ordinaciji, jer je lako moguće da je baš tu mesto zaraze, koju će preneti neka prethodno pregledana, a teško bolesna životinja.
 
21.Tabletu protiv parazita davati svaka 3 meseca (ukoliko mačka izlazi napolje i lovi sitne životinje, onda svakog meseca). Doziranje ide prema telesnoj masi, zato redovno vagajte mačku. Male mačiće možete izmeriti na kuhinjskoj vagi, a velike mačke tako što vi prvo stanete na vagu bez mačke, a onda sa mačkom, i razlika u kilaži je mačkina težina.

22.Nipošto ne davati mačkama lekove, vitamine, sredstva protiv buva, šampone i sl. koji su namenjeni psima, ljudima, ili nekoj drugoj životinjskoj vrsti. Za sve što dajete mački prvo proverite kod veterinara da li je namenjeno mačkama, inače ishod može biti fatalan.

23.Kupite transporter za mačke - nemojte ovo odlagati, to je najbezbedniji način da mačku nosite kod veterinara, a nikada ne znate da li će joj se desiti neka nesreća pa će vam veterinar biti hitno potreban.

24.Ukoliko u kući imate biljke otrovne za mačke, ne puštajte ih u tu prostoriju osim kada ste u mogućnosti da ih non-stop držite na oku. Mačke vole da grickaju sobne ali i dvorišne biljke, pa ovo važi i za dvorište.

25.VAŽNO: Ukoliko niste u mogućnosti iz nekog razloga da držite mačku obavezno je vratite osobi ili organizaciji od koje je uzeta. Izbacivanje životinje na ulicu je protivzakonito u Srbiji.


 


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=107646

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Sada smo veliki! 1. Visit nemamimebre

  heh koliko odgovornosti sa sobom nosi cuvanje naizgled toliko bezazlenog bica :) 2. Visit mjau

  A tek kada na svojoj koži osetiš kandžice shvatiš koliko bezazleni izgled vara! :D 3. Visit WilsonKig

  chloroquine vs chloroquine phosphate
  chloroquine phosphate generic name
  erectile dysfunction causes
  best erectile dysfunction remedies
  what is hydroxychloroquine made of
  trump hydroxychloroquine
  is erectile dysfunction a chronic disease
  plaquenil discoid lupus
  tadalafil)
  tadalafil 60 mg for sale
  z pack indications
  buy zithromax cheap 4. Visit what is tadalafil

  https://nextadalafil.com/ tadalafil without a doctor prescription